Целулит причини

Причини и рискови фактори за целулит

В статията се фокусираме върху основните причини и предразполагащи фактори за поява на целулит („портокалова кожа“). Обръщаме също специално внимание на това как тяхното влияние може да бъде контролирано.

Основни причини за целулит

Започваме с уговорката, че не се знае много за причините за поява на целулит. Учените продължават да търсят кое точно провокира неприятните „трапчинки“ по кожата.

Към момента са ясни две неща. Първо, че проблемът до голяма степен е генетично обусловен. И второ, че хормоните също оказват своето влияние.
Ще разгледаме всяка от тези две причини поотделно и малко по-подробно.

Вече е ясно, че фамилната обремененост има голяма роля, когато става въпрос за целулит. И тук нещо много важно – говорим за вероятност, а не за абсолютна сигурност! Веднага даваме и пример. Ако майката е с целулит, то най-вероятно и детето (предимно от женски пол) ще има. Това, обаче, не е задължително! Всичко остава в сферата на предположенията и догадките, защото говорим само и единствено за предразположеност към проблема.

Не бива да се забравя, че индивидуалните особености и генетичните различия между хората са фактор, който надделява над всичко останало.

Структурата на тялото, склонността към натрупване на килограми и нивото на еластичност на кожата – това са са все неща, които са от съществено значение за появата на целулит. Ето защо жените с по-скоро мъжка конструкция (широки рамене, тесен таз) и по-стегната кожа и мускулатура по-рядко имат „портокалова кожа“.
Тъкмо обратна е ситуацията при дамите с типично женствени форми (широк ханш, тесен кръст), които лесно натрупват мазнини в проблемни зони като бедрата и седалището. Безспорно те много по-често се сблъскват с кожни несъвършенства като целулит.

Хормоните – друга от основните причини за поява на целулит

Добре известно е, че хормоните оказват въздействие върху всеки един процес в тялото. Някои от тях имат значима връзка с целулита.
Има солидни доказателства, че проблемът е тясно обвързан с половия хормон естроген. Обяснението е логично. Освен към половото развитие, естрогенът има отношение и към регулиране на периферното кръвообращение, дренирането на тъканите, разпределението на мастните клетки в тялото и състоянието на съединителната тъкан. Всичко това са фактори, които влияят върху образуването на целулит.

Тук отваряме една скоба, че в женския организъм има повече естроген, отколкото в мъжкия. Именно поради това жените са много по-предразположени към появата на целулит от мъжете. Официалната статистика го потвърждава. Данните сочат, че между 85-90% от представителките на нежния пол (особено преминалите пубертета) се борят с целулита през целия си съзнателен живот. За сравнение, едва около 10% от мъжката популация на Земята има „портокалова кожа“, като по-често засегнати са мъжете с андроген-дефицитни състояния.

Целулитът при жените се появява основно в периоди, в които нивата на естроген рязко се променят. Такива периоди са пубертет, бременност, менопауза, преди менструация и при прием на противозачатъчни.

Смята се, че и други хормони освен естрогена имат роля за появата на „портокалова кожа“. Сред основните „заподозрени“ са инсулин, адреналин и норадреналин, тиреоидни хормони и пролактин.

Рискови фактори за целулит

Факторите, предразполагащи към образуването на целулит, са много и разнообразни по характер.

Те включват:

  • недобро хранене и лоши хранителни навици
  • заседнал начин на живот
  • оскъден прием на течности (основно вода)
  • тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол
  • недостиг на сън
  • носене на впити дрехи
  • високи нива на стрес
  • прием на определени лекарства
  • възпалителни процеси в тялото
  • натрупване на токсини в организма
  • проблеми с кръвообращението (микроциркулацията)
  • наднормено тегло и затлъстяване

По-долу ще разгледаме по-важните от тези фактори.

Неправилно хранене
Диета с високо съдържание на захар, наситени и трансмазнини, консерванти и подсладители допринася много за появата на целулит. Нещо съществено за наситените мазнини е, че те се отлагат по стените на кръвоносните съдове, като все повече ги стесняват и възпрепятстват циркулацията на кръвта. В най-добрия случай това води до поява на „портокалова кожа“, а в най-лошия – до сърдечно-съдови инциденти (инфаркт и инсулт).

Лошите хранителни навици (безразборно хранене, хапване непосредствено преди лягане, преяждане) също оказват своето влияние за появата на целулит.
Може да изглежда нелогично, но е факт, че екстремните диети, не подобряват, а дори влошават проблема с целулита. Причината е, че целулитните натрупвания по кожата не се изчистват от тялото, а стават още по-ясно изразени.

Заседнал начин на живот
Намалената двигателна активност, характерна за съвременния начин на живот, е основна предпоставка за поява на целулит.
Часовете, прекарани в седнало положение, в затворени пространства, пред екрана на компютъра, смартфона или телевизора са пагубни за здравето (в частност за кожата). В тялото се нарушават естествените процеси на дрениране и кръвоснабдяване на тъканите, както и на липолиза (разграждане на мазнините). Всичко това е предпоставка за поява на целулит.

Недостатъчен прием на вода
Водата е жизнено необходима за нормалното функциониране на кожата и е ключов елемент за кожния метаболизъм и лимфната дейност. Ако се приема в недостатъчни количества, ефектът върху здравето на кожата е силно негативен. Кожата се дехидратира и еластичността ѝ намалява, което спомага за образуването на целулит и задълбочава вече съществуващия проблем.

Тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол
Вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол също са важни, когато става дума за „портокалова кожа“.
Потреблението на тютюневи изделия се отразява неблагоприятно не само на вида, но и на състоянието на кожата. Кожните съдове се свиват, защитните и възстановителни функции на кожата намаляват и състоянието на съединителната тъкан се влошава. Това допълнително повишава риска от образуване на целулит.
Високият и чест прием на алкохол също има роля в появата на „портокалова кожа“.

Алкохолните напитки имат висока калорична стойност, оказват негативно влияние върху теглото и имат дехидратиращ ефект. Резултатът от това е, че калориите се натрупват в тялото под формата на мазнини, допринасят за образуването на мастни депа, а оттам и за целулит. В допълнение кръвоносните съдове се свиват, което влошава вече съществуващия целулит.

Прием на определени медикаменти
Някои лекарствени средства като оралните контрацептиви имат отношение към образуването на целулит. Причината е в съдържащите се в тях хормони и в частност естроген.

За появата на „портокалова кожа“ могат да са отговорни и медикаменти като сънотворни, антидепресанти, успокоителни и обезболяващи заради страничните им ефекти.

Трудно е да се противодейства на вътрешните причини за целулит.

Не така стои обаче въпросът с рисковите фактори.

За съжаление, хормоните и наследствеността са причини върху, които контролът е силно ограничен, а в много случаи дори клони към нула. И все пак, винаги има повод за оптимизъм – върху рисковите фактори може да се влияе!

Изпитаните 5 мерки, които оказват въздействие върху провокиращите фактори за целулит, са следните:

  • спазване на балансиран хранителен режим
  • водене на активен и здравословен живот
  • нормализиране на теглото
  • подобряване на кожната микроциркулация
  • изглаждане на кожата с антицелулитни продукти

Безопасното постигане на здравословно тегло е възможно с продукти като Калорекс / Calorex®. Благодарение на екстракта от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологичноактивна форма на хром (хром пиколинат) апетитът се регулира, метаболизмът се усилва и излишните мазнини в тялото се редуцират.

Първокласни грижи и за кожата

За по-добра микроциркулация и трофика на кожата допринасят средства като Целулес / Celuless®. Формулата е вдъхновена от природата и комбинира проантоцианидин, биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони) и L-аскорбинова киселина. Резултатът е забележителен – подобрен синтез на колаген и по-ефективен лимфен дренаж на подкожната мастна тъкан.

За изглаждане на кожата, подобряване на нейната еластичност и тонус насреща са дермокозметични средства като ДжинДжира Медикасол / GinGira® Medicasol. Тайната на положителния ефект, който продуктът оказва върху съединителната тъкан, е екстрактът от Азиатска центела – растение, известно от векове с благотворното си въздействие върху кожата.