Целулит

Целулит – въведение

Какво е целулит? Какви са причините за появата му? Кои са най-застрашените групи? Какво лечение се прилага? Кои са алтернативните терапевтични методи? Как поддържането на здравословен начин на живот и полагането на грижи за кожата, и за микроциркулацията може да помогне за справяне с проблема?
В следващите редове ще дадем отговор на тези и още много други интересни въпроси по темата.

Какво е целулит

Целулитът, наричан често и „портокалова кожа“, е многофакторно състояние. Характеризира се с намалена еластичност и здравина на съединителнотъканните влакна между мастните клетки. Невидимият резултатът от това е забавена микроциркулация, нарушен дренаж на засегнатите тъкани и увеличена фиброзна тъкан. Видимите последствия са характерни неравности (грапавини) по кожата, познати още като „трапчинки“. Кожните промени са локализирани основно в областта на бедрата, ханша и задните части, по рядко по ръцете и корема.

Видове целулит

Най-общо казано има 3 вида целулит – воден (оточен), с фиброзни сраствания и с отпускане на кожата (мек).
Водният целулит, както подсказва наименованието, се дължи на задържане на излишни течности в организма.
Причини за водните отлагания в тялото могат да бъдат прекомерният прием на солени и преработени храни (фаст фуд, готови супи и замразена пица). А така също на мазни храни и на напитки с високо съдържание на захар.

Обикновено засегнатите области на тялото са краката и бедрата. Характерните оплаквания са тежест, напрежение и умора в долните крайници.
Водният целулит може да бъде овладян сравнително бързо с промяна в диетата и увеличаване на физическата активност.

Накратко за останалите два вида целулит

При фиброзния целулит мастите клетки са с увеличен обем. Засегнатите зони са видими дори в състояние на покой, а при опипване могат да бъдат болезнени, тъй като са притиснати нервни окончания. Налице са плътни бучки, синини, обриви, спукани капиляри.

Фиброзният целулит по-трудно се поддава на овладяване, тъй като се образува в дълбочина и обхваща мускулите. Професионалният антицелулитен масаж, антицелулитни терапии и апаратни процедури са неизменно допълнение към здравословната диета и редовната физическа активност.

За целулита с отпускане на кожата е характерно това, че при защипване или оказване на лек натиск, кожата реагира, като лесно променя формата си. Този вид целулит се среща най-често по външната и вътрешна част на бедрата. Нерядко е съпътстван от мускулни болки и умора в крайниците. Сравнително лесен е за третиране.

Степени на целулит

Разграничават се 3 степени на целулит (от 0 до 3).

Приема се, че степен 0 е липса на целулит. Отсъстват кожни липодистрофични промени и дори при натиск кожата не формира типичните за целулита „трапчинки“.
При първа степен целулитът е леко изразен. Появяват се „трапчинки“ само ако участък от кожата се стисне с пръсти.
Когато целулитът е в по-тежка форма, той е налице без механичен натиск.

При втората степен кожата е гладка в изправено положение, но в легнало е неравна.
При третата степен „трапчинките“ по кожата са видими и в изправено, и в легнало положение.
Проблемът до голяма степен е генетично обусловен.

Други причини / рискови фактори за целулит

Има и други фактори (освен генетичната предразположеност) за появата на целулит. Те включват:

 • хормонален дисбаланс
 • заседнал начин на живот
 • недобро хранене и лоши хранителни навици
 • тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол
 • недостиг на сън
 • носене на впити дрехи
 • високи нива на стрес
 • прием на определени лекарства
 • възпалителни процеси в тялото
 • наднормено тегло и затлъстяване
 • натрупване на токсини в организма
 • проблеми с кръвообращението

Кой хората са в най-голям риск от развитие на целулит?

Целулитът не подбира пол и възраст. И все пак жените са много по-уязвими от мъжете. Официалната статистика го потвърждава. Данните сочат, че между 85-90% от представителките на нежния пол (особено преминалите пубертета) се борят с целулита през целия си съзнателен живот.
Проблемът е тясно обвързан с основния полов хормон при жените естроген.

Особеностите на мазнините в женския организъм и начинът на съхранението им (освен останалите рискови фактори) също играят роля за появата на целулит при нежната половина на човечеството.

Състоянието може да засегне жените във всяка възраст. Все пак трябва да се има предвид, че има периоди, които благоприятстват появата му. Такива са пубертетът, бременността и менопаузата (критическата възраст).

Три любопитни факта, свързани с целулита при жените

Расата също е от значение за появата на целулит при жените. В този ред на мисли проблемът е по-често срещан при чернокожите и белите жени и значително по-рядко – при азиатките.

Дамите с широк ханш и тесен кръст са в по-висок риск от целулит от останалите. Най-малко предразположени към „портокалова кожа“ са жените с момчешко телосложение – тесен ханш и широк гръб.

Целулитът при жените може да подсказва за редица здравословни проблеми. Примери за такива са нарушения с кръвообращението, хормонални смущения, хранителна непоносимост, проблеми с храненето.

Целулит при мъжете

Както вече стана ясно, макар и значително по-рядко, мъжете също се сблъскват с целулит. Около 10% от мъжката популация на Земята има „портокалова кожа“.
Първопричината за развитие на целулит при мъжете е същата като тази при жените. А именно – смущения в нивата на половите хормони, водещи до натрупване на мазнини и задържане на течности в определени проблемни зони на тялото.

При господата най-проблемите зони са краката, задните части и корема.
Рисковите фактори за поява на целулит при мъжете са лошите хранителни навици (безразборно хранене, хапване непосредствено преди лягане, преяждане). Диетата, богата на мазнини, захар, консерванти и подсладители, също оказва своето влияние. Липсата на достатъчно двигателна активност, пък способства кожното несъвършенство да се задържи трайно и с времето да стане още по-нелицеприятно.

Традиционните начини за справяне с проблема

С технологичния напредък и развитието на дерматологията днес има много процедури, които могат да помогнат за изглаждане на „трапчинките“ и вдлъбнатините по кожата.

Най-използваните са:

 • лазерна и радиочестотна терапия
 • криолиполиза
 • терапия с фокусирани акустични вълни
 • скулптуриране на тялото чрез липофилинг
 • пресотерапия
 • йонизационни процедури
 • стимулиране на мускулите с ток

Всяка една процедура има своите ползи и рискове. Ето защо е наложителна консултация със специалист.

Бъдещи и алтернативни решения срещу целулит

Изследователите не спират да търсят методи и начини за овладяване на целулита. Към момента голям потенциал за стягане и изглаждане на кожата показва комбинацията от липосукция и ултразвук или лазер. Нужни са обаче повече проучвания в тази посока.

Има и алтернативни техники като LPG масаж, които могат да помогнат при целулит. Става въпрос за техника на клетъчна стимулация чрез възпроизводим механичен масаж, насочен към съединителната тъкан на тялото. Това е първата механична призната техника от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) за намаляване на обиколките на тялото и целулита.

Борба с целулита в домашни условия

Преди да се пристъпи към професионални процедури за премахване на целулита, е желателно да се приложат следните 5 изпитани мерки

 • водене на активен и здравословен живот
 • спазване на балансиран хранителен режим
 • нормализиране на теглото
 • подобряване на кожната микроциркулация
 • изглаждане на кожата с антицелулитни продукти

За постигане на здравословно тегло насреща са природни средства като Калорекс / Calorex®. Неговата формула комбинира екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологичноактивна форма на хром (хром пиколинат). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.
Хидроксицитратът намалява количеството мазнини, като увеличава избирателното им изгаряне и потиска синтезата им. Хром пиколинатът потиска апетита и засилва основната обмяна (метаболизма).

Резултатът е намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин и по-добър ефект от диетата и физическата активност.

Подобряване на микроциркулацията – важна стъпка в борбата с целулита

За подобряване на микроциркулацията и трофиката на кожата успешно съдействат продукти като Целулес / Celuless®. Формулата съчетава в едно силата на проантоцианидин, биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони) и L-аскорбинова киселина. Приемът на продукт с такъв състав оказва положително въздействие върху синтеза на колаген и подпомага лимфния дренаж на подкожната мастна тъкан.

За видимо изглаждане на кожния релеф може да се разчита на дермокозметични средства като ДжинДжира Медикасол / GinGira® Medicasol. Благодарение на екстракта от Азиатска центела изключително добре се повлиява съединителната тъкан и забележимо се подобрява външния вид на дермата при различни кожни несъвършенства.