хормонален целулит

Хормонален целулит – още един „враг“на жените

Женските хормони (особено естрогени) са тясно свързани с появата на т.нар. хормонален целулит. Какво представлява това състояние и как може да се овладее? Именно за това ще си говорим в следващите редове.

Хормонален целулит – най-важното за проблема

Броят на жени с целулит се увеличава значително при излишък на женски хормони в организма. Такъв излишък има през определени етапи от живота като бременност и пубертет. При прием на орални контрацептиви, както и при хормонозаместителна терапия (ХЗТ) в периода на менопауза. Като отворихме дума за менопауза, няма как да пропуснем нещо много важно. През първите 5 години от този деликатен период от живота на жените колагенът (основен структурен компонент в съединителната тъкан) намалява с цели 30%! Това допълнително влошава проблема с хормоналния целулит.
И тук нещо много важно – засегнати са както жени със затлъстяване и наднормено тегло, така и дами, които нямат проблем с килограмите. И при едните, и при другите най-уязвимите части от тялото са бедрата, краката и седалището.

Ето как се образува хормонален целулит

Под въздействие на естрогените в женското тяло се генерира ензимът колагеназа, който разрушава структурата на колагена. В резултат кожата се отпуска, мастните клетки (липоцити, адипоцити) се разрастват неравномерно и се получават характерните неравности по кожата.
Най-тревожното е, когато мастните клетки достигнат максималния си размер и започнат да се увеличават.

Проблемът идва от това, че колкото повече са мастните клетки, толкова по-голям е синтезът на естроген. И така, порочният кръг се завърта… Колагенът се разгражда повече от колагеназата и целулитът се увеличава.

Прекъсването на споменатите клетъчни процеси е единственият изход от проблема с хормоналния целулит.
Не бива да се забравя, че подходът трябва да е комплексен. Нужно е да се полагат грижи за храненето, да се води здравословен начин на живот и да се повиши двигателната активност.

Иновативно решение при хормонален целулит

Все повече специалисти препоръчват Целулес / Celuless® при целулит. Това е иновативен природен продукт за гладка и здрава кожа. Предлага се под формата на растителни микропелети. Формулата съдържа проантоцианидин, биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони) и L-аскорбинова киселина в оптимално високи дози. Приемът оказва благотворно влияние върху микроциркулация и трофика на кожата, лимфния дренаж на подкожната мастна тъкан, кожната еластичност и структура.
Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и може спокойно да се използва продължително време. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо

Сподели: