Профилактика и лечение на целулит

Профилактика и лечение на целулит

Най-добрите методи за профилактика и лечение на целулита („портокаловата кожа“). Това предстои да прочетете в редовете по-долу. Информирайте се първи и бъдете подготвени предварително, защото проблемът е упорит и за съжаление, трудно преодолим понякога!

Преди въпроса за лечение на целулита стои също толкова важният въпрос за профилактика на състоянието

Още в началото бихме искали да уточним, че целулитът е проблем, който „дебне“ през цялата година. Ето защо е желателно профилактиката да се провежда редовно, а не само през топлите месеци от годината, когато кожата е изложена на показ.
След като изяснихме това, можем спокойно да продължим с изпитаните начини за предотвратяване на „портокалова кожа“.

Правилна настройка към проблема

Освен че е постоянна заплаха, целулитът не подбира между слаби и пълни хора.

Безспорен факт е, че страдащите от наднормено тегло и затлъстяване са в по-висок риск от поява на характерните неравности (грапавини) по кожата, познати още като „трапчинки“. Причината е ясна – излишък и неправилно разпределение на мазнините в тялото.

Това, че хората (основно жени) със здравословно тегло имат нормални нива на мазнини в организма, далеч не означава, че те са недосегаеми за целулита. Причините и предразполагащите фактори могат да са много, но основната е хормоналният дисбаланс.

Има солидни доказателства, че проблемът е тясно обвързан с основния полов хормон при жените естроген

Целулитът при жените се появява основно в периоди, в които нивата на естроген рязко се променят. Такива периоди са пубертет, бременност, менопауза (климактериум), преди менструация, при прием на противозачатъчни и при провеждане на хормонозаместителна терапия през климактериума.
Смята се, че и други хормони освен естрогена имат роля за появата на „портокалова кожа“. Сред основните „заподозрени“ са инсулин, адреналин и норадреналин, тиреоидни хормони и пролактин.

Преглед и консултация при специалист

Важно е да се помни, че целулитът е комплексен проблем и съответно изисква комплексна профилактика.
Необходимо е редовно да се провежда профилактичен преглед при ендокринолог, диетолог и дерматолог. Работата на всеки един от тези специалисти има отношение към проблема.

При ендокринолога се установява дали хормоните са в норма. При диетолога – какво е състоянието на обмяната на веществата. При дерматолога на базата на предишните изследвания се изработва индивидуална профилактична програма за целулита.

Антицелулитен масаж
Този вид масаж подпомага не само лечението, а и профилактиката на целулит. С помощта на ритмични движения се раздвижват и разбиват натрупванията на мастна тъкан.

Това трябва да се прави от специалист!

И тук нещо важно – антицелулитният масаж има отношение единствено към вида и състоянието на кожата, а не към излишните килограми.
Препоръчително е при леко покачване на теглото (3-4 кг над нормалното) масажът да се съчетае с подходящ хранителен режим за отслабване.
Ако излишните килограми са над 5, най-напред трябва да се нормализира теглото и чак след това да се пристъпи към масажа.

Достатъчен прием на вода
Водата е жизнено необходима за нормалното функциониране на кожата и е ключов елемент за кожния метаболизъм и лимфната дейност. Ако се приема в недостатъчни количества, ефектът върху здравето на кожата е силно негативен. Кожата се дехидратира и еластичността ѝ намалява, което спомага за образуването на целулит.

За да е хидратирана кожата, организмът се нуждае от поне 7 чаши вода дневно, което се равнява на около 1,5 л. Важно е да се пие вода през целия ден, а не само при усещане за жажда.

Изкореняване на вредните навици
Вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол имат значение, когато става дума за риск от „портокалова кожа“.
Потреблението на тютюневи изделия се отразява неблагоприятно не само на вида, но и на състоянието на кожата. Кожните съдове се свиват, защитните и възстановителни функции на кожата намаляват и състоянието на съединителната тъкан се влошава. Това допълнително повишава риска от образуване на „трапчинки“ по кожата.

Високият и чест прием на алкохол също има роля в появата на целулит.

Алкохолните напитки са с висока калорична стойност, оказват негативно влияние върху теглото и имат дехидратиращ ефект. Резултатът от това е, че калориите се натрупват в тялото под формата на мазнини, допринасят за образуването на мастни депа, а оттам и за целулит.

Изводът, който следва да се направи от казаното дотук е, че трябва да се вземат своевременни мерки за борба с тютюнопушенето и алкохола.

Ако профилактиката не даде очаквания резултат и проблемът с кожата е налице, е необходимо да се проведе лечение на целулита

Антицелулитният масаж, за който стана дума по-горе, е една от най-старите и разпространени техники за лечение на целулит. С технологичния напредък и развитието на дерматологията обаче днес вече има много процедури, които могат да помогнат за изглаждане на „трапчинките“ и вдлъбнатините по кожата.

Едни от най-ефективните професионални процедури използват лазер, вакуум, радиочестотна енергия, шокови и акустични вълни за премахване на целулита. Ето в какво се крие тайната им:

Лазерът (особено зеленият) понижава мастния обем, изглажда кожата и спомага за елиминиране на токсините от тялото.

Вакуумът позволява добър дренаж и извеждане на излишните течности от организма, с което се намаляват неравностите по кожата.

Радиочестотната енергия и акустичните вълни подобряват кожната еластичност, като спомагат за изхвърлянето на метаболитните отпадъци.

Шоковата терапия ускорява обмяната на веществата (метаболизма) и подпомага разпределението на мазнините.

Други процедури, които се използват срещу целулит

Криолиполиза
Иновативна, неинвазивна процедура за намаляване на мазнините в определени области на тялото чрез замразяване и впоследствие разрушаване на мастни клетки.

Липофилинг
Интервенция, при която собствена подкожна мастна тъкан, взета от различни места на тялото, след обработка се инжектира в зоните подлежащи на третиране. Така се изглажда кожният релеф и тялото се оформя.

Пресотерапия
Безболезнен метод за премахване на излишните мастни натрупвания в тялото. Активира пасивната част на кръвообращението (вените и лимфните съдове), като по този начин стимулира дренажа на натрупаните токсини.

Електролиполиза
Метод, при който с помощта на електрически ток с определена дължина и честота на вълните се елиминират мастни натрупвания в определени места по тялото без загуба на общо тегло. Ефектът се дължи на подобряване на метаболизма и кръвообращението на третираните тъкани.

Всяка една процедура има своите ползи и рискове. Ето защо е наложителна консултация със специалист.

Най-добри и дълготрайни резултати се получават при комбинация на процедурите с подходящ хранителен режим и повишена двигателна активност.

Провеждане на комплексна профилактика и цялостно лечение на целулита

Съчетаването на различни подходи и методи е оптималната стратегия за ефективна профилактика на целулита и дълготрайно справяне с него. Специалистите у нас са наясно с това и все по-често препоръчват антицелулитните процедури, диетата и спорта да се комбинират със средства, които действат в посока:

  • нормализиране на теглото
  • подобряване на кожната микроциркулация
  • изглаждане на кожата

Продукти като Калорекс / Calorex® помагат за сваляне на излишните килограми и поддържане на теглото в здравословни граници. Положителното действие е гарантирано благодарение на съчетанието от екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологичноактивна форма на хром (хром пиколинат). Съставките се допълват взаимно и усилват ефекта си.

Цялостни грижи и за кожата

Средства от вида на Целулес / Celuless® съдействат за подобряване на микроциркулацията и трофиката на кожата. Тайната е във формулата, съдържаща проантоцианидин, биофлавоноиди (флавон гликозиди, терпин лактони) и L-аскорбинова киселина. Приемът на продукт с такъв състав оказва положително въздействие върху синтеза на колаген и подпомага лимфния дренаж на подкожната мастна тъкан.

Дермокозметичен продукт като ДжинДжира Медикасол / GinGira® Medicasol стимулира синтеза на колаген (основен градивен елемент на кожата). Това допринася за изглаждане на кожния релеф и възстановяване еластичността на кожата в засегнатите от целулит участъци.