Патогенеза и стадии на целулит

Патогенеза и стадии на целулит

Акцентът в следващите редове е върху това от какво се получава целулит („портокалова кожа“) и през какви стадии преминава състоянието. Казано на медицински език – етиопатогенеза, патогенеза и стадии на гиноидна липодистрофия (научното наименование на целулита).
Обект на специален интерес са и начините за подобряване вида и състоянието на кожата.

Бъдете информирани, за да решите успешно проблема!

Целулит – ето от какво вероятно се получава

Произходът и механизмът на поява (етиопатогенезата) на целулита си остава загадка до днес. Въпреки многото неизвестни обаче има солидни данни, че са налице генетични, хормонални и екологични фактори за проблема.

Ще дадем малко повече информация по въпроса.

Известно е, че фамилната обремененост има голяма роля, когато става въпрос за целулит. И тук нещо много важно – става въпрос за предположение, а не за абсолютна сигурност!

Онагледяваме с един прост пример. Ако майката е с целулит, то най-вероятно и детето (предимно от женски пол) ще има. Това, обаче, не е задължително! Всичко остава в сферата на догадките, защото говорим само и единствено за предразположеност към проблема.

Индивидуалните особености и генетичните различия между хората са фактор, който надделява над всичко останало.

И като казахме „майка“, ще отбележим, че има полово предразположение към целулит. Проблемът засяга основно жени, особено в периоди, когато нивата на естроген рязко се променят. Визираме пубертет, бременност, менопауза (климактериум), преди менструация, при прием на противозачатъчни и при провеждане на хормонозаместителна терапия през климактериума.

Расата също е от значение за появата на целулит при жените. В този ред на мисли проблемът е по-често срещан при чернокожите и белите жени и значително по-рядко – при азиатките.

Хормонален фактор – ключов според някои учени при появата на целулит

Добре известно е, че хормоните оказват въздействие върху всеки един процес в тялото. Някои от тях имат значима връзка с целулита.
Съществуват все повече доказателства, че проблемът е тясно обвързан с естрогена (основният полов хормон при жените, което обяснява защо именно те са по-податливи към целулит). Обяснението е разумно. Освен към половото развитие естрогенът има отношение към регулиране на периферното кръвообращение, дренирането на тъканите, разпределението на мастните клетки в тялото и състоянието на съединителната (фиброзна) тъкан.

Всичко това са фактори, които влияят върху образуването на целулит.

И още нещо важно по отношение на естрогена. Влиянието на този хормон върху стените на кръвоносните съдове се проявява с повишена пропускливост (хиперпермеабилитет), което може да доведе до оток на околните тъкани. Отокът на свой ред оказва натиск върху най-малките вени и артерии (венули и артериоли).

Това е предпоставка за нарушен кръвен ток в кожата и подкожната мастна тъкан, което също е свързано с целулита.

Външни фактори за целулит – лошо и неправилно хранене, вредни навици и заседнал начин на живот

Воденето на нездравословен начин на живот също предразполага към образуване на целулит.
Прекаляването с храни, богати на захар, сол, наситени и трансмазнини, консерванти и подсладители допринася много за поява на „портокалова кожа“.
Неправилното хранене се свързва с различни метаболитни нарушения, в т.ч. и хиперинсулинемия (състояние, при което нивата на инсулина са по-високи от нормалните), които увеличават липодистрофията (нарушение в метаболизма на мазнините).

Безразборното хранене, хапването непосредствено преди лягане и преяждането, или най-общо казано – лошите хранителни навици, също оказват своето влияние за развитието на целулит.

Вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол също са важни, когато става дума за „портокалова кожа“

Потреблението на тютюневи изделия води до натрупване на свободни радикали в организма (оксидативен стрес) и свиване на малките кръвоносни съдове, отговорни за локалните микроциркулаторни нарушения. Това допълнително повишава риска от разрушаване на мастната тъкан (гиноидна липодистрофия) и образуване на целулит.
Високият и чест прием на алкохолни напитки, пък има стимулиращ ефект върху липогенезата (процесът на синтез на мазнините) и дехидратира тялото. Последиците от това са прекомерно и неправилно съхранение на мазнините, което допринася за образуване на мастни депа, а оттам и за целулит.

Намалената двигателна активност, характерна за съвременния начин на живот, е основна предпоставка за поява на целулит. При липса на достатъчно движение в тялото се нарушават естествените процеси на дрениране и кръвоснабдяване на тъканите, както и на разграждане на мазнините (липолиза).

Основни патогенетични фактори за целулит – още един отговор на въпроса от какво се получава целулит

Според последните проучвания водещите патогенетични фактори (изброени според тяхната тежест в низходящ ред) за целулит са:

  • нарушена микроциркулация
  • хронична исхемия
  • патология в метаболитните процеси на подкожната мастна тъкан

По-долу разглеждаме малко по-подробно най-важният от тези фактори – нарушената микроциркулация.
Проблемите с микроциркулацията са причина за дефицит на кислород (хипоксия) в подкожната мастна тъкан. Това води до разграждане на колагена (основен градивен елемент на кожата), а оттам до повишено разрастване (фиброза) на съединителната тъкан.

Изброените процеси провокират силите на „дърпане“ от фиброзната тъкан и на „избутване“ от мастните клетки (липоцити или адипоцити).

Резултатът е, че мастната тъкан изпъква през фиброзната мрежа. Релефът на кожата става неравен, откъдето идва и популярното наименование на целулита „портокалова кожа“.

Кожните промени при основните потърпевши жените са локализирани основно в областта на бедрата, ханша и задните части, по-рядко по ръцете и корема. Или по друг начин формулирано, там, където мастната тъкан се отлага в най-големи количества.
Експертите обръщат специално внимание на факта, че дискомфортът при целулит е не само естетически, а и физически. Задълбочаването на проблема може да доведе до болка, сухота и изтъняване на кожата в засегнатите участъци.

Стадии на целулит

Условно има 4 стадия на образуване на целулит, които приблизително съвпадат със степените на тежест на състоянието.
При първи стадий са налице предимно циркулаторни нарушения. Те са свързани със забавяне на кръвообращението, лимфотока и отлагане на течност в подкожната тъкан.
При втори стадий застойните процеси и отокът в кожата се задълбочават. С това се увеличава натоварването върху венозната и лимфната система. Мастната тъкан се уплътнява. Релефът на кожата започва да става неравен.

При трети стадий мастните натрупвания и тъканният оток притискат капилярите, което предизвиква нарушения в кръвооросяването на кожата. Наблюдава се повишено разрастване на съединителната тъкан. Кожата е неравна и бледа. Често се получават кръвоизливи и синини.
При четвърти стадий разрастването на съединителната тъкан продължава. Кожата в засегнатите области е бледа, хладна и с нездрав вид.

Степени на целулит

Разграничават се 3 степени на целулит (от 0 до 3).
Някъде се приема, че степен 0 е липса на целулит. Отсъстват кожни липодистрофични промени. Дори при натиск кожата не формира типичните за целулита неравности (грапавини), познати още като „трапчинки“.

При първа степен целулитът е леко изразен. Появяват се „трапчинки“ само ако участък от кожата се стисне с пръсти.
При втората степен кожата е гладка в изправено положение, но в легнало е неравна.
При третата степен „трапчинките“ по кожата са видими и в изправено, и в легнало положение.

Важно е да се знае не само от какво се получава, а и как се лекува целулит

Патогенетичното лечение на целулит е възможно най-надеждното към момента. Терапевтична възможност за подобно лечение дават продукти като Целулес / Celuless®. Благодарение на проантоцианидин, флавон гликозидите и терпин лактоните във формулата се възстановява нормалната микроциркулация. Успоредно с това се реструктурират увредените колагенови влакна на подкожната съединителна тъкан.

При наднормено тегло и затлъстяване е удачно в овладяването на целулита да се включат средства като Калорекс / Calorex®. Това е природен продукт, подпомагащ редукцията на подкожна мастна тъкан, която утежнява и задълбочава липодистрофията.

Във всички случаи е уместно локалното приложение на дермокозметични средства като ДжинДжира Медикасол / GinGira® Medicasol. Така се стимулират фибробластите (клетките, които произвеждат структурни протеини като колаген и еластин) да произвеждат физиологичен тип колаген тип I и III. Това допринася за изглаждане на кожата и възстановяване на нейната еластичност в засегнатите от целулит участъци.